При експлозия в склад за гориво в Нагорни Карабах има най-малко

...
При експлозия в склад за гориво в Нагорни Карабах има най-малко
Коментари Харесай

Нагорни Карабах: когато родното ти място се превърне в ад

При детонация в склад за гориво в Нагорни Карабах има най-малко 20 починали. Около 300 души са били ранени и откарани в болница. Десетки от тях са в сериозно положение, написа немската обществено-правна медия ARD. Този случай единствено усложнява обстановката в региона, където беше реализирано помирение след нападението, осъществено от Азербайджан през предходната седмица.

Сега десетки хиляди хора бягат от Нагорни Карабах. За мнозина вероятно няма да има връщане обратно. Владик и 11-членното му семейство имат единствено една кола и незадоволително гориво, споделя немската обществено-правна телевизия ZDF. За да съумеят да избягат, децата се качват в багажника на автомобила. Не остава доста място за движимостите им, само че те са щастливи, че съумяват да стигнат до Армения. Владик споделя пред немската медия, че е оставил всичко в Нагорни Карабах - триетажна къща с свине, кокошки и всичко останало.

13 500 души към този момент са избягали в Армения

След ескалацията на напрежението от предходната седмица проарменските бойци подписаха съглашение за преустановяване на огъня. В понеделник управлението на района съобщи, че всеки, който желае да замине за Армения след военната интервенция на Азербайджан, може да го направи.

Опашки по пътищата, водещи към АрменияСнимка: ALAIN JOCARD/AFP

По пътищата, водещи от Нагорни Карабах към Армения, към този момент има тапи. На хората, които желаят да заминат, ще бъде предоставено гратис гориво, обявиха управляващите в Нагорни Карабах. Според държавното управление в Ереван, до момента в Армения са пристигнали минимум 13 550 от общо към 120 000 етнически арменци, написа АРД.

Мнозина не са съумели да вземат съвсем нищо със себе си

Стотици фамилии са в същата обстановка като Владик. Някои не носят повече от две торби със себе си, споделя ZDF. “Загубихме дома си, мястото, където живеехме - Нагорни Карабах. Защо ни унижават по този метод, за какво светът не се намеси ”, възмущава се локалната Лора пред немската медия.

Скръбта на хората, бягащи от Нагорни Карабах е примесена с яд. Много от тях се усещат изтласкани от Азербайджан - върлия зложелател, който атакува родината им предходната седмица. И в този момент е поел ръководството там. Местните хора се притесняват, че азербайджанските управляващи ще ги лишат от правата им и се опасяват от военните елементи. В предходните войни в Нагорни Карабах и двете страни са правили закононарушения, напомня ZDF.

Катастрофални условия

Един от бягащите от Нагорни Карабах - Марут Ванян, разгласява видеа от родния си град Степанакерт в обществените мрежи. На тях се виждат деца и бабите им, които се укриват в черква, виждат се и други деца, които събират дърва, с цел да си сготвят нещо на огън. Там няма газ, няма електричество. Няма и съвсем никакъв сигнал на мобилните телефони - а тъкмо той е единствената връзка със света.

Хората в Степанакерт се събират на групички, с цел да употребяват дребното налично електричество и зареждат мобилните си телефони от пунктовете на Червения кръст, споделя ZDF. " Степанакерт се е трансформирал в голям бежански лагер ", пише Ванян в обществените мрежи.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР